Alternatyvios istorijos įdomybių konspektas

Dievų karas

Dievų karo siužetas yra daugelyje pasaulio mitų.

Pvz graikų mituose.

Dzeusas (gr. Ζευς arba Δίας) graikų mitologijoje – vyriausias ir galingiausias iš Olimpo dievų, Krono ir Rėjos sūnus. Dominuojantis dievas graikų panteone. Daugybės graikų mitologijos dievų ir didvyrių tėvas.

Pagal kretiečių mitą, kurį vėliau adaptavo graikai pasakojama tokia Dzeuso gimimo istorija. Kronas prarydavo savo vaikus vos gimusius, bijodamas, kad jie gali atimti iš jo valdžią, kaip kad jis pats sukilo prieš tėvą. Todėl Dzeusą Rėja slapta pagimdžiusi kalno oloje Kretoje. Kronui praryti ji davė akmenų ryšulį. Apie Dzeusą kūdikystėje yra daug legendų. Pasakojama, kad Dzeusą išmaitino bitės.

Užaugęs Dzeusas sukilo prieš titanus. Jis paragino Metidę, kad ši duotų Kronui išgerti stebuklingo gėrimo, tada šis visus vaikus atrijo atgal. Dzeusas pakvietė visus savo brolius ir seseris, kiklopus, hekatonkheirus, gigantus, į kovą su titanais. Per dešimt metų titanai buvo nugalėti ir sumesti į Tartarą, kur juos saugojo šimtarankiai. Taip baigėsi titanų ir prasidėjo Olimpo dievų valdymas. Dzeusas su savo broliais pasidalino pasaulio valdymą, traukdami burtus: Dzeusui atiteko žemės ir dangaus valdymas, Poseidonui jūrų valdymas, o Hadui požemio karalystė.
Dzeusas – dievų ir žmonių tėvas, apibūdinamas kaip „valdovų valdovas, laimingiausias tarp laimingiausių ir tobuliausias tarp tobuliausių, palaimintasis Dzeusas“.
Daug galios žygdarbių ir įvairių gerų darbų.
Daug meilės nuotykių ir dugybė vaikų.
Viena iš jų:
Dzeusas pamatė Europą ir įsimylėjo ją bei nusprendė pagrobti. Jis pasivertė baltu jaučiu tam, kad apgautų pavydžią Herą, išniro iš jūros ir prisiartino prie Europos. Europa, pamačiusi priėjusį jautį, jį apkabino, pabučiavo ir juokais atsisėdo ant jo nugaros. Gyvulys pakilo ir metėsi į jūrą, kurią su Europa ant sprando perplaukė. Dzeusas merginą nusiplukdė į Kretą, kur pasirodė jai savo dieviškuoju pavidalu.

Pagal graikų mitologiją žmogų sukūrė vienas ir titanų – Prometėjus. Bet kiti dievai nenorėjo kad žmonės galėtų būti panašūs į dievus.

Dievų karo siužetas yra daugelyje mitų ne tik Graikijoje, bet ir kitose pasaulio kultūrose. Germanų-Skandinavų mituose, pas Šumerus, Babilone, pas Hetitus. Kokius ginklus jie naudojo ir kas tai galėjo būti? Šalmai, kurie darė juos nematomais; nešiojo skydus, kurie galėjo apginti nuo priešo ginklo; turėjo žeberklus svaidančius žaibus; sandalai su sparnais leisdavo skraidyti – visa tai galėjo būti atitinkamomis ateivių technologijomis.
Mūsų DNK programoje yra sudėti norai ar tikslai tapti dievybėmis – būti galingais, išplėsti savo galimybes, skristi į dangų, nusileisti į okeanų gilumas, galiausiai pasiekti žvaigždes. Žmonių siekimas vystyti mokslą ir techniką bei valdyti pasaulį galėjo gimti kontaktuojant su ateiviais iš kitų pasaulių.

Žr. graikų dievų ir mitinių būtybių sąrašas

2012-04-15 - Posted by | Graikija, Mitologija, priešistorė | , , , , , , , , , ,

Kol kas komentarų nėra.

Parašykite komentarą